Matićeva inicijativa sudu

17:56 20. 09. 2024. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić saopštio je danas da je, povodom inicijative Saveta REM za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti odredbe člana 126. stav 1. Zakona o elektronskim medijima, uputio Ustavnom sudu zahtev za pristup informaciji od javnog značaja.

Zahtev je usledio nakon informacije koju je na sastanku Radne grupe za izradu radne verzije Nacrta zakona o javnim medijskim servisima saopštio ministar informisanja Dejan Ristić da „prema njegovim saznanjima, uprkos proteku zakonskog roka, javni poziv skupštinskog Odbora za kulturu i infomisanje za izbor novih članova Saveta REM neće biti raspisan dok se ne okonča započeta procedura pred Ustavnim sudom, koja je bazirana na inicijativi Saveta REM za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti”.

Imajući u vidu da je Zakon o elektronskim medijima stupio na snagu početkom novembra 2023. godine, jasno je da godinu dana kasnije neće doći do smene postojećeg i imenovanja novih članova Saveta REM, što je protivno zakonu i dogovoru koji je postignut na sedmočasovnom sastanku predstavnika novinarske i medijske zajednice sa tadašnjom predsednicom Vlade Anom Brnabić, predstavnicima misije OEBS i Delegacije Evropske unije, koji je održan u oktobru, ukazao je Matić.(kraj) is/dal/bdr

Share: