Neusklađeno oglašavanje

14:59 16. 10. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Koalicija za slobodu medija zatražila je od resornog ministra Dejana Ristića da odgovori da li je Nacrt zakona o oglašavanju usklađen sa Medijskom strategijom, a navela je šest ključnih tema za koje smatra da su neusklađene.

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, koje je nadležno za Zakon o oglašavanju, tokom diskusije na okruglom stolu iznelo je stav da su zakonske odredbe apsolutno usklađene sa Medijskom strategijom i navelo da se u tom pogledu konsultovalo sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija, podsetila je Koalicija za slobodu medija, navodeći da je, međutim, nakon uvida u nacrt tog zakona, primetila da ni po jednoj tački nije usklađen sa Medijskiom strategijom 2020-2025.

Među ključnim tema koje nisu usklađene, odnosno za koje nema specifične razrade u izmenama i dopunama zakona, našli su se merljivi kriterijumi za određivanje pragova dozvoljene medijske koncentracije i rizika po medijski pluralizam, pored udela u gledanosti, slušanosti i tiražu. (kraj) vem/bdr

Share: