Razumem optužbe, nisam kriv

18:43 09. 11. 2020. FoNet | Ivana Šanjević

Hag - Razumeo sam optužbe koje su pročitane i ne slažem se ni sa jednom od njih, poručio je danas bivši predsednik Kosova Hašim Tači, koji je optužen pred Specijalnim većem za zločine na Kosovu, dok je advokat Denis Hoper u sudnici izjavio da "ne zna" za šta tužilaštvo konkretno tereti njegovog klijenta i da će tražiti da se Tači brani sa slobode.

Da, razumeo sam optužbe koje su pročitane. Ne slažem se ni sa jednom od njih. Optužnica je bez ikakvog osnova i izjavljujem da nisam kriv ni po jednoj od tačaka optužnice, rekao je Tači, prenosi Kosovo onlajn.

Tači je optužen po 10 tačaka optužnice koje ga terete za krivična dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti.

Tužilaštvo je, čitajući optužnicu, ukazalo kako postoji dobro utemeljena sumnja da je kao pripadnik udruženog zločinačkog poduhvata izvršio pomenuta krivična dela, kao i u svojstvu nadređenog drugim pripadnicima OVK. 

Advokat Denis Hoper, jedan od pravnih zastupnika Hašima Tačija, rekao je danas kako ne zna za šta Tužilaštvo konkretni tereti njegovog klijenta, uz najavu da će tražiti privremeno puštanje na slobodu za svog branjenika.

Pretpostavljam da su mu rekli kako postoji rizik da će da pobegne i da će da ga stave u pritvor. Ne znam da li optužbe protiv Tačija potkrepljuju opasnost da će uticati na svedoke. Trebalo je da saslušate i nas. Nama su neophodni konkretni elementi i podaci i molimo da nam Tužilaštvo dostavi sve što postoji do 26. novembra, rekao je Hoper sudiji.

Tražićemo privremeno puštanje na slobodu čim dobijemo podatke od Tužilaštva. Ovaj sud podržava ovaj princip usmenog izlaganja, što više pitanja da se reši usmeno, dodao je on, prenosi Kosovo onlajn.

Advokat je prilikom izlaganja citirao novoizabranog američkog predsednika Džoa Bajdena koji je Tačija nazvao "Džordžom Vašingtonom za Kosovo". (kraj) vip/ivt/dpv

Share: