OVK se branila od zločina

16:49 11. 11. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Priština - Bivši šef verifikacione Misije OEBS na Kosovu Vilijam Voker rekao je Euronjuzu na albanskom da se bivšim liderima OVK nepravedno sudi u Hagu, jer je cilj njihove borbe bio oslobađanje Kosova, prenosi Gazeta ekspres.

Prema njegovim rečima, termin terorista ne može se koristiti za opis OVK, "već srpske vojske i paravojnih formacija, poput Arkanove".

"Oslobodilačka vojska Kosova je ono što joj ime kaže. To je bila grupa uglavnom mladih ljudi koji više nisu mogli da podnesu ugnjetavanje i ratne zločine koje je činila beogradska vlada. Uzeli su oružje da odbrane sebe, sela i zaštite svoje porodice", rekao je Voker.

Prema njegovom mišljenju, neobična je upotreba reči terorista za opisivanje OVK, navodi Kosovo onlajn.

"Reč terorista koristio bih za srpsku vojsku, policiju, paravojne formacije, momke poput Arkana i njegove milicijske grupe, koji su na Kosovu činili zaista užasna dela", kazao je Voker. 

Voker, koji je bio svedok slučaja u Račku, koji je promenio kosovsku istoriju, rekao je da Kosovo i Srbija nisu tretirani podjednako, jer strana koja gubi, Srbija, nije odgovarala za zločine koje je počinila na Kosovu. (kraj) is/js/dpv

Share: