Dokazi na 600 stranica

19:30 16. 12. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Hag - Glavni tužilac Specijalnog tužilaštva u Hagu Džek Smit predao je Specijalnom sudu više od 600 stranica pratećeg materijala sa optužbama protiv bivših političkih i vojnih lidera Oslobodilačke vojske Kosova, prenosi danas Gazeta ekspres.

U tom materijalu glavni tužilac piše da su bivši lideri OVK vodili ofanzivu protiv Demokratskog saveza Kosova, pre svih protiv tadašnjeg predsednika Ibrahima Rugove i tadašnjeg kosovskog premijera u egzilu Bujara Bukošija.

"Posebna pretnja bila je usmerena na DSK, čiji su članovi branili politiku nenasilnog otpora srpskoj državi. Saopštenje 040, na primer, poziva na dalji napad na 'kolaboracioniste' i navodi da neuspeli pacifistički pokret mora razumeti da Kosovo i druge albanske zemlje ne mogu biti oslobođene iz kancelarija i telefonom, već time što će svi biti ozbiljno angažovani u podršci oružanoj borbi", navodi se u materijalu koji je dostavio Smit

Smit je ukazao i na značaj izjave bivšeg portparola OVK Jakupa Krasnićija protiv Ibrahima Rugove, gde je pretio da će ubiti one koje su smatrali saradnicima Srbije.

"U junu 1998. godine Krasnići je izjavio da su borci za slobodu sposobni da donose i političke odluke i da oni koji svojom krvlju brane zemlju smeju da odluče o sudbini Kosova", piše Smit.

Glavni tužilac navodi da je Krasnići rekao da OVK ne spada i ne sme potpadati pod komandu Rugove.

Za sada o Kosovu ne odlučuje Rugova, već OVK, rekao je Krasnići, potvrđujući da bi u slučaju povlačenja srpske policije i vojske sa Kosova OVK odmah preuzela državu. U istom intervjuu Krasnići je potvrdio da su "saradnici upozoreni da će ih ubiti ako nastave pogrešnim putem“, navodi se u materijalu glavnog tužioca.

Prema navodima glavnog tužioca, saopštenja OVK svedočila su o kaznenim merama preduzetim protiv onih koji nisu delili isto mišljenje sa tom političkom i vojnom formacijom.

Smit piše da su pripadnici OVK rekli da su osudili i da će osuditi akcije za koje smatraju da ugrožavaju interese Albanaca.

"Saopštenje br. 48 potvrđuje da su nastavljene kaznene mere protiv nekih nepopravljivih kolaboracionističkih elemenata i kaže da Generalštab OVK ponovo poziva sve zdrave političke snage da služe otadžbini i da se konačno ograde od obmanjujućih, podeljenih i anarhističkih internacionalističkih politika u ime fiktivnih institucija koje žele da eliminišu istinske nacionalne institucije i OVK", stoju u materijalu glavnog tužioca.

"Svaka akcija koja ugrožava interese otadžbine i ciljeve oslobodilačkog rata biće kažnjena", napisao je Smit, pozivajući se na jedno od saopštenja koje je izdala OVK.

Smit kaže da još jedno saopštenje OVK govori o pretnji onima koji nisu mislili da je rat pravi način za rešavanje sukoba sa Srbijom.

"Saopštenje 54 se odnosi na saradnike i političke aktiviste koji seju defetizam, šire propagandu protiv OVK i pozivaju ljude da polože oružje i u njemu se preti da će svi oni koji vode specijalni rat, ko god da su, biti tretirani u skladu sa zakonima u ratnim okolnostima", piše Smit.

On govori i o nekoliko sastanaka komandanata područja sa delegacijom Generalštaba OVK - uključujući Tačija, Krasnićija i Seljimija. (kraj) is/js/dpv

 

Share: