Ukinuta presuda za državni udar

17:17 05. 02. 2021. FoNet

BEOGRAD - Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je presudu kojom je 13 optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine osuđeno na blizu 70 godina zatvora, vratio predmet Višem sudu na ponovno suđenje, ali pred drugim sudskim većem, i ukinuo pritvor penzionisanom generalu Žandarmerije Srbije Bratislavu Dikiću, javljaju crnogorski mediji.

Veće Apelacionog suda je prihvatilo želbene navode osuđenih i svojom presudom je proces vratilo na ponovno razmatranje Višem sudu, ali "pred potpuno izmenjenim sudskim većem".

"Veće je ukinulo prvostepenu presudu jer su u postupku njenog donošenja, i u samoj presudi, počinjene povrede odredaba krivičnog postupka, a zbog kojih se nisu mogli prihvatiti zaključci u prvostepenoj presudi, kako u odnosu na postojanje krivičnih dela, tako i u odnosu na postojanje krivice za ta dela", saopštio je Apelacioni sud.

Pravne posledice ove presude sastoje se u tome da se svi koji su bili osuđeni prvostepenom presudom smatraju nevinim i da postupak protiv njih mora da bude poveden iz početka, uz poštovanje instrukcija koje je dao Apelacioni sud.

Među osuđenima prvostepenom presudom su ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kojima je bila izrečena kazna zatvora od 15 odnosno 12 godina zatvora zbog krivičnog dela terorizam u pokušaju.

Kao organizatori kriminalne grupe na po pet godina zatvora su bili osuđeni lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić.

Osuđujuća presuda je takođe ukinuta za srpske državljane, penzionisanog generala žandarmerije Srbije Bratislava Dikića - kome je bila izrečena kazna zatvora od osam godina, kao i Predraga Bogićevića, Nemanju Ristića, Kristinu Hristić, Branku Milić, Milana Dušića, Dragana Maksića, Srboljuba Đorđevića i aktivistu Demokratskog fronta Mihaila Čađenovića.

Apelacioni sud je naložio da Bratislavu Dikiću bude ukinut pritvor i da odmah bude pušten na slobodu.

Preostale osuđene je Viši sud, kao prvostepeni, ranije pustio da se brane sa slobode ili su bili nedostupni crnogorskom pravosuđu. (kraj) dep

Share: