Presuda Simonoviću 23. februara

21:51 11. 02. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Izricanje presude za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića zakazano je za 23. februar, pošto su danas pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu okrivljeni i njihovi advokati izneli završne reči, čime je zaključen glavni pretres u tom procesu.

Dok tužilaštvo traži najstrožu kaznu od osam godina zatvora za Dragoljuba Simonovića, bivšeg predsednika opštine Grocka, koji se tereti da je naložio paljenje kuće novinara, odbrana je u završnim rečima tražila oslobađajuću presudu, prenelo je Udruženje novinara Srbije.

Advokati Simonovića u završnoj reči osporavali su stav javnog tužioca sa prethodnog ročišta da je motiv bivšeg predsednika opštine Grocka bio to što je Jovanović pisao kritičke tekstove o njemu i navodili da Jovanović "po njihovoj definiciji" nije novinar.

Oni su tvrdili da su mediji unapred doneli presudu Simonoviću, ne poštujući pretpostavku nevinosti, i da je sve poteklo iz vrha policije.

Sam Simonović tvrdi da mu se sudi kao da je "šef terorističke organizacije", te da tužilac "pokušava da dokaže nedokazivo" - da je njegov motiv bilo Jovanovićevo izveštavanje.

"Da li je iko video bilo koji tekst Jovanovića koji je napisao o meni, a koji bi sugerisao da bih zbog toga bio ljut? Takav tekst ne postoji", rekao je Simonović, dodavši da je tek pošto je optužen počeo da "proučava" tekstove na portalu "Žig info" i da podnosi tužbe protiv novinara i urednika. (kraj) is/dpv

Share: