Krivične prijave Grčiću

01:07 19. 01. 2022. FoNet | Desk

BEOGRAD - Ministarstvo energetike podnelo je krivične prijave protiv Milorada Grčića zbog vršenja dužnosti direktora EPS iako mu je po zakonu istekao mandat, kao i zbog obmanjivanja javnosti i vrha države o situaciji u energetskom sektoru.

Državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković izjavila je za Insajder da to Ministarstvo nije odgovorno za više uzastopnih havarija u TE "Nikola Tesla" jer "nije posao Ministarstva da loži kotlove, da ide da kopa ugalj i da proverava kvalitet", a da je unutrašnja kontrola EPS u izveštaju zaključila da je kolaps u termoelektrani posledica sabotaže.

U izveštaju je navedeno, rekla je Atanacković, da je do sabotaže došlo u cilju "rušenja kredibiliteta rukovodstva EPS", na osnovu čega su podnete dve krivične prijave protiv radnika – za izazivanje opšte opasnosti, kao i za naknadu materijalne štete koja se tek utvrđuje. 

Dodala je da ona ne može da se saglasi sa tim da su rudari krivi.

"Zaposleni su radili svoj posao, rudari su lopatama vadili blato iz kotlova i spasili sistem. Rukovodstvo je loše radilo".  

Konačnu reč o odgovornosti za kolaps obrenovačke termoelektrane daće policija i BIA, zaključila je Atanacković, i saopštila da je Ministarstvo podnelo krivične prijave protiv Milorada Grčića zbog vršenja dužnosti direktora EPS, iako mu je po zakonu istekao mandat,  kao i zbog obmanjivanja javnosti i vrha države o situaciji u energetskom sektoru. (kraj) dep/dpv

  

Share: