VJT: Osumnjičeni priznao dela

19:25 06. 05. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Osumnjičeni za masovno ubistvo u okolini Mladenovca i Smedereva priznao je izvršenje krivičnih dela, navodeći, između ostalog, da je iz automatske puške i pištolja na tri lokacije, na teritoriji Smedereva i Mladenovca – u Malom Orašju i Dubini, pucao na više osoba, javlja RTS, navodeći da mu je Više javno tužilaštvo u Smederevu odredilo pritvor.

Osumnjičenom U. B. se stavlja na teret da je 4. maja kasno uveče na teritoriji Smedereva i Mladenovca hicima iz automatskog oružja ubio osam, a pokušao da ubije još ukupno 12 osoba, saopštilo je smederevsko tužilaštvo navodeći njegovu izjavu da je "pucao na više osoba koje su se nalazile u grupi, a koje nije poznavao, da bi zaplašio stanovništvo",

Pretresom osumnjičenog i prostorija koje je koristio nađena je veća količina oružja i municije, dok je prilikom bekstva, najpre neovlašćeno koristio tuđe motorno vozilo, a potom u blizini naplatne rampe "Mali Požarevac" pretio bombom taksisti i putnici u tom vozilu koja je bila u drugom stanju.

Tužilaštvo navodi i da je na takav način prinudio vozača taksi vozila da ga odveze do sela na teritoriji opštine Kragujevac, gde je osumnjičeni u toku prepodnevnih časova 5. maja i nađen u objektu koji je vlasništvo njegovog ujaka.

"Nakon saslušanja, Više javno tužilaštvo u Smederevu je stavilo predlog da se osumnjičenom odredi pritvor iz svih zakonskih razloga, a predlog je sudija za prethodni postupak Višeg suda u Smederevu prihvatio i odredio mu pritvor", navodi se u saopštenju.

Pritvor je određen jer "postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva osumnjičenog, osobite okolnosti koje ukazuju da će osumnjičeni ometati postupak uticanjem na svedoke čije ispitivanje predstoji u istrazi", obrazložio je tužilaštvo u smederevu.

Navodi se i da "postoje osobite okolnosti da će ponoviti krivično delo s obzirom na ispoljenu naročitu upornost u izvršenju krivičnog dela".

"Postoje okolnosti koje ukazuju na uznemirenje javnosti s obzirom na to da je preduzetim radnjama, dan nakon događaja od 3. maja, kod svakog građanina Republike Srbije dodatno izazvao i razvio osećaj ličnog straha, nespokojstva i nesigurnosti", navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Smederevu. (kraj) vip/mk

Share: