Priveden islamista

21:42 25. 10. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nemačka policija je u Duisburgu privela jednog islamistu pod sumnjom da je planirao teroristički napad. Policija je u utorak uveče saopštila da ima dokaze "o mogućem scenariju za napad".

U operaciju hapšenja bio je uključen i združeni anti-teroristički centar saveznih i pokrajinskih vlasti.

Bild i Špigel (Spiegel) navode da je islamista planirao napad na jedno okupljanje u podršku Izraelu. Špigel je, pozivajući se na obaveštajne službe, piše da je uhapšeni nameravao da se kamionom zaleti na učesnike nekog proizraelskog skupa.

Oba izdanja prenose da je osumnjičeni u Diseldorfu 2017. već bio osuđen na pet godina zatvora, zbog članstva u terorističkoj organizaciji Islamska država.

Portparolka polcije u Esenu je odbila da komentariše te navode. Ona je samo saopštila da je posle dojave o planiranom napadu pretresla stan čoveka odranije poznatog vlastima i privela ga.

Od kako je Hamas 7. oktobra iz Pojasa Gaze napao Izrael, a Izrael zatim uzvratio artiljerijskim udarima na Gazu, u Nemačkoj je značajno porastao broj antisemitskih izgreda.

Međutim, ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Nancy Faeser) je u sredu u Berlinu novinarima rekla da uprkos hapšenju u Duizburgu stanje pripravnosti u odnosu na pretnju islamističkog napada ostaje nepromenjeno.

"Nemamo neku konkretnu, pojačanu pretnju", rekla je ona posle zasedanja vlade. (kraj) dep/mk

Share: