Zločini na Kosovu

20:20 12. 04. 2024. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu najavio je danas da će 24. aprila biti izrečena presuda devetorici bivših pripadnika Vojske Jugoslavije (VJ) kojima se sudi za ratne zločine počinjene u četiri kosovska sela u okolini Peći u aprilu i maju 1999. godine, kada je ubijeno 118 Albanaca.

Za taj zločin optuženi su Toplica Miladinović, koji se tereti da je naredio napad, Slaviša Kastratović, Boban Bogićević, Lazar Pavlović, Abdulah Sokić, Siniša Mišić, Predrag Vuković, Veljko Korićanin i Milan Ivanović.

Devet bivših pripadnika VJ optuženih za prisilno raseljavanje i ubistva albanskih civila tokom napada VJ na sela Ćuška, Pavljan, Zahać i Ljubenić tokom rata na Kosovu pozvali su u danas Viši sud da ih oslobodi optužbi, preneo je Balkan Insight.

Prošle nedelje tužilac Bruno Vekarić zatražio je kaznu od 20 godina zatvora za Miladinovića, Pavlovića, Sokića, Mišića i Vukovića, po pet godina za Kastratovića, Bogićevića i Korićanin i tri godine za Ivanovića. Odbrana je zatražila da svi budu oslobođeni optužbi. (kraj) vbr/bdr

Share: