Osuđeni za pomaganje u ubistvu

11:49 28. 06. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

PRIŠTINA - Osnovni sud u Prištini osudio je na zatvorske kazne Marka Rošića, Nedeljka Spasojevića, Dragišu Markovića i Žarka Jovanovića za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića, dok su Ivana Arsović i Rade Basara oslobođeni, javlja danas Radio Kim.

Rošić je prvostepeno osuđen na deset godina zatvora i novčanu kaznu od 10.000 evra. Spasojević je osuđen na četiri i po godine zatvora i novčanu kaznu od 4.500 evra.

Marković je oslobođen optužbe za krično delo zloupotrebe službenog položaja, ali je osuđen za nedozvoljeno posedovanje, upotrebu i kontrolu oružja na četiri godine zatvora, a za isto krivično delo osuđen je i Jovanović, kaznom zatvora od četiri godine zatvora i novčanom kaznom, saopštio je sudija Valjon Kurtaj.

Niko od optuženih nije prisustvovao izricanju presude, a tokom sudskog procesa dozvoljeno im je bilo da se brane sa slobode, prenosi Kossev.

Vreme provedeno u pritvoru i kućnom pritvoru će im biti uračunato u kaznu.

Oni su osuđeni po trećoj, dopunjenoj optužnici, podignutoj 2020. godine. Optužnica nije podignuta protiv izvršioca ili nalogodavaca, već protiv lica koja su navodno bila deo organizovane kriminalne grupe koja je učestvovala u ubistvu Ivanovića 16. januara 2018. godine.

Ivanović je ubijen ispred sedišta njegove Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” u Kosovskoj Mitrovici. Pogođen je sa šest metaka u leđa.

Sudski proces je počeo u julu 2021. godine.

To je prvi sudski proces organizovan za ubistvo Ivanovića.

Osuđeni imaju pravo žalbe Apelacionom sudu. (kraj) vem/dj

Share: