Mračan trenutak u Evropi

14:28 10. 07. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Genocid u Srebrenici pre 29 godina jedan je od najmračnijih trenutaka u modernoj evropskoj istoriji, poručili su danas visoki predstavnik Evropske unije Đosep Borelj i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, pozivajući lidere da odbace retoriku podela i ponašaju se u skladu sa istinom, pravdom, poverenjem i u duhu dijaloga.

Naša je dužnost da odamo počast sećanju na više od 8.300 dečaka i muškaraca koji su sistemski ubijani u Srebrenici, naveli su Borelj i Varhelji u zajedničkom saopštenju objavljenom na sajtu Evropske spoljnopolitičke službe (EEAS).

Izlečenje rana iz prošlosti zahteva priznanje i učenje istorijskih činjenica, odavanje počasti i sećanja na žrtve, identifikaciju onih koji se i dalje vode kao nestali i privođenje počinilaca pravi. To je ključ kako bismo se suprotstavili korenu mržnje koja je dovela do genocida, naglasili su Borelj i Varhelji.

Evropske diplomate pozivaju na zajedničku izgradnju mostova pomirenja, ukazujući da "nema mesta među nama" za one koji negiraju genocid, pokušavaju da ponovo pišu istoriju i glorifikuju ratne zločince. (kraj) vem/ivt/bdr

Share: