Stradalo 59 pešaka

14:46 15. 08. 2024. FoNet | katarina Tomović

BEOGRAD - U prvih sedam meseci ove godine u saobraćajnim nezgodama stradalo je 59 pešaka, dok je 395 povređeno, objavilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) na zvaničnom Instagram nalogu.

Svaki četvrti poginuli u saobraćajnoj nezgodi je pešak.

"Ova statistika ukazuje na potrebu za većom pažnjom i odgovornošću svih učesnika u saobraćaju, posebno u urbanim sredinama gde su pešaci najugroženiji", navodi se u objavi.

Iz MUP naglašavaju da vozači mogu očekivati pešake uvek na pešačkom prelazu, zbog čega je potrebno uvek smanjiti brzinu kako bi pešak bio uočen na vreme.

Savetuju vozače da pre pešačkog prelaza i kada skreću u raskrsnici - uvek prikoče, a savet je da se u naselju i u zoni škole postupa sa naročitom pažnjom.

Policija podseća da je korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje zabranjeno i da je potrebno obratiti posebnu pažnju na pešake noću i kada je smanjena vidljivost.

Pripadnici Uprave saobraćajne policije podelom flajera i preventivnim aktivnostima ukazali su sugrađanima na važnost poštovanja saobraćajnih propisa i bezbednog učestvovanja u saobraćaju, navodi se u objavi.

Share: