Novac za veštačku inteligenciju

11:43 22. 02. 2024. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Srbija će u naredne dve godine u razvoj veštačke inteligencije uložiti 100 miliona evra, a strateški okvir za takav poduhvat trebalo bi da pruži nova Stretegija razvoja veštačke inteligencije do 2030. koja će biti jedan od prioriteta nove Vlade, zajedno sa pratećim Akcionim planom, saopšteno je danas posle sednice Saveza za eUpravu NALED.

Prema rečima vođe tima za posebne projekte pri kabinetu predsednice Vlade Stefana Badže, fokus rada na novoj strategiji je obezbeđivanje fleksibilnije regulative i pružanje olakšica firmama koje žele da primene inovacije.

Tokom ove godine započećemo rad na izradi zakona, prateći aktivnosti EU - usvajanje Uredbe o veštačkoj inteligenciji koje se očekuje u aprilu. Do kraja 2026. u planu je investiranje 30 miliona evra u još jedan superkompjuter, koji će biti besplatan za istraživače i startape, 20 miliona evra u softver za javni sektor, pre svega u zdravstvu, energetici i transportu, kao i 30 miliona evra za podsticaje za razvoj veštačke inteligencije, naveo je on.(kraj) mjj/dal/bdr

Share: