Ultrazvukom protiv steriliteta

10:23 26. 02. 2024. FoNet | Dušan Krunić

MELBURN - Rezultati ispitivanja australijskih naučnika nude ohrabrujuće rešenje parovima koji imaju problem sa začećem, jer su istraživači sa Monaš univerziteta u Melburnu uspeli da ubrzaju kretanje gotovo 60 odsto svih sporih i neplodnih spermatozoida, tako što su ih, na kratko, izložili određenoj ultrazvučnoj frekvenciji, javlja danas žurnal Tek Tajms.

Pokretnost, brzina plivanja spermatozoida, odnosno njihova sposobnost da se nezavisno kreću od izuzetnog je značaja za proces oplodnje, navodi se u istraživanju uz tvrdnju da su naučnici uspeli da ubrzaju kretanje velikog broja spermatozoida i na taj način značajno povećaju mogućnost oplodnje.

Ubrzanje i povećanje "živahnosti" spermatozoida za samo 10 odsto, naglašava se, može dovesti do osam odsto povećanja broja začeća.

Tokom ovog projekta istraživači su spore i nepokretne spermatozoide izložili uticaju ultrazvuka snage 800 milivati na frekvenciji od 40 megaherca u trajanju od samo 20 sekundi. Posle ovog tretmana zapažena je pozitivna promena u autonomnosti i brzini njihovog kretanja.

Smatra se da je za uspešnu oplodnju neophodno da bar 40 odsto ejakuliranih spermatozoida bude pokretno.

Trudnoća se može postići i sa nižim procentom, ali često uz poteškoće, naglašava učesnik ovog projekta doktorand Junjang Gaj i dodaje da su potrebna dodatna ispitivanja, jer izlaganje ultrazvuku povećava pokretnost spermatozoida, ali na samo nesto više od pet minuta, a za uspešno začeće potrebno je da spermatozoidi budu brzi i aktivni mnogo duži vremanski period.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) na svakih šet osoba globalno, jedna ima problem neplodnosti što, drugim rečima, ukazuje da se sa ovom vrstom problema globalno suočava oko 17,5 odsto seksualno zrelog stanovništva.

Procenat neplodnosti muškaraca i žena najsporije raste u ekonomski razvijenim zemljama, dok je u drugim regionima zabeležen osetno veći porast neuspelih začeća naročito u Južnoj Aziji, Srednjem Istoku i Severnoj Africi. (kraj) mjj/kru/dj

Share: