Tragovi Zemlje na Mesecu

15:42 12. 03. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nemački astronaut Aleksander Gerst (Alexander), mogući kandidat za misiju na Mesec, želi da fotografiše na Zemljinom satelitu. Tokom svoja dva boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici, već je inspirisao ljude svojim slikama.

"Napravio sam oko milion fotografija i poslao mnoge od njih. To je za mene bilo važno i isto bih uradio tokom misije na Mesec", rekao je za dpa Gerst tokom puta u Vašington.

Zajedno sa kolegom Matijasom Maurerom (Matthias) i nemačkim ministrom privrede Robertom Habekom (Habeck) Gerst u SAD razgovara o daljoj saradnji Evrope sa američkom svemirskom agencijom Nasa.

Kaže da je ta saradnja sada na "istorijski visokom nivou".

Američke misije "Artemis" u početku će samo da orbitiraju oko Meseca, a kasnije se planira i sletanje. Do sada su samo američki astronauti kročili na Mesec, ukupno 12 u misijama "Apolo" od 1969. do 1972.

Gerst kaže da će sledeća misija u orbiti Meseca biti "oko 2025", a potom na godinu ili dve, ako se razvije neophodna tehnologija. Raduje se što su tu, pored američkih, japanskih i kanadskih astronauta, i Evropljani.

"Ako i mi Evropljani damo dodatni doprinos, onda je gotovo sigurno da ćemo na kraju biti i na površini (Meseca)."

Evropa će u sledećoj misiji "Artemis" učestvovati sa pogonskim modulom, a za putovanje na sam Mesec, rekao je Gerst, želi da  doprinese uređajem koji može da sleti, donese teret i omogući eksperimente na površini Meseca.

"Možda ćemo na Mesecu pronaći i tragove ranog života na Zemlji. Oni su mogli da stignu do Meseca meteorima sa Zemlje", priča Gerst.

"Bila bi to veoma zadivljujuća prilika da pogledamo u sopstvenu prošlost i vidimo stvari koje više ne možemo ovde, na Zemlji." (kraj) dep/mk

Share: