Pupinov neizbrisiv trag

13:02 05. 10. 2024. FoNet | desk

NJUJORK - Na Kolumbija univerzitetu u Njujorku održana je svečana konferencija povodom godišnjice rođenja Mihajla Pupina i sećanja na 4.oktobar 1924.godine, kada je na seremoniji Pulicerove fondacije primio nagradu za književnost.

Velika nam je čast što smo obeležili 100. godišnjicu dodele Pulicerove nagrade Mihajlu Pupinu za njegovu izvanrednu autobiografiju “Od imigranta do pronalazača”, naglasila je direktorka Hariman instituta, profesorka Valentina Izmirlijeva.

Kako je istakla, ovaj događaj, održan na Pupinov rođendan, odražava naše duboko poštovanje prema njegovom nasleđu naučnika i humanitarca.Pupinov put od ruralnog sela u Srbiji, do poznatog fizičara i profesora na Kolumbija univerzitetu nastavlja da inspiriše generacije studenata, naučnika i akademika, rekla je Izmirlijeva.

Među govornicima su bili i predsednik Departmana za fiziku, profesor Dimitri Basov, menadžerka arhiva Univerziteta Kolumbija , Džoana Rios i profesorka biomedicinskog inženjeringa i medicinskih nauka Gordana Vunjak-Novaković, koji su istakli Pupinov neprocenjiv doprinos nauci i značajnu ulogu u obrazovanju generacija na Kolumbija univerzitetu.

Naglasili su i Pupinov patriotski duh i neumornu posvećenost promociji Srbije i srpskog naroda, koji su ostavili neizbrisiv trag, kako u naučnim krugovima, tako i u međunarodnoj zajednici, navodi se u saopštenju.
Pupinova vizija, rodoljublje, predanost i ljubav prema znanju i čovečanstvu ostavljaju trajnu poruku da i pojedinac iz male sredine može promeniti svet i ostaviti trag u istoriji, rečeno je na konferenciji, u organizaciji Njegoš fondacije za srpski jezik i kulturu.

Na svećanosti je inicirano i otvaranje fonda za osnivanje katedre za srpski jezik, istoriju i kulturu pri Kolumbija univerzitetu.

Fond bi omogućio gostovanje predavača iz Srbije, u okviru obrazovnih programa Kolumbije, razmenu studenata, ali i pokretanje bitnih tema vezanih za Srbiju u naučnoj i stručnoj javnosti.Prema saopštenju, prvu donaciju Fondu, priložio je u ime Regularne velike lože Srbije, Veliki majstor prof. dr Lukas Rasulić i najavio početak akcije prikupljanja sredstava za osnivanje katedre.

"Svestan sam da je put pred nama izuzetno dug i težak. Nadam se da ćemo ovom donacijom simbolično započeti značajnu kampanju i da ćemo uspeti da ostvarimo cilj”, rekao je Rasulić.

Na konferenciji je prikazan i animirano-dokumentarni film "Prema svetlosti", autora Save Sajka, koji prikazuje Pupinov put od skromnog porekla, do svetski poznatog naučnika.Flm je zvanično uvršten u biblioteku Kolumbija univerziteta, što je Sajko doživeo kao veliko priznanje i naglasio da su Pupin, Tesla i Milanković putokaz za velika dela.

Konferencija je okupila ugledne zvanice iz sveta nauke, kulture i biznisa, ljude iz Pulicerove fondacije, predstavnike Ambasade Republike Srbije i Srpske pravoslavne crkve. (kraj) def/mk

Share: