Otvoreni novi Mejkers labovi

18:17 24. 09. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Tehničke škole u Pirotu, Šapcu i Kragujevcu otvorile su svoje Mejkers labove, savremeno opremljene prostore koji će učenicima omogućiti sticanje veština u oblastima poput robotike, programiranja, 3D modelovanja i industrijske automatizacije, saopštila je danas Grupa za obrazovanje.

Mejkers mreža podrške srednjoškolskom obrazovanju širi i uključuje sve veći broj nastavnika i učenika, koji usavršavaju svoja znanja i veštine za 21. vek kroz brojne programe i projekte koje ova mreža donosi sa svojim partnerima iz privrede i obrazovanja.

U Srbiji postoji 17 labova, a do kraja godine je planirano otvaranje još osam.

Novootvoreni Mejkers labovi predstavljaju značajan iskorak u modernizaciji obrazovnog sistema, a cilj je da podstaknu kreativnost, inovativnost i primenu teorijskih znanja kroz praktične projekte.

Svaki lab nakon otvaranja ulazi u sledeću fazu, a to je priključivanje programima za nastavnike i učenike Mejkers mreže, što podrazumeva rad ne samo u okviru svoje škole, već i povezivanje sa drugim školama, zajedničko stvaranje i inoviranje, povezivanje sa privredom i sve druge oblike podrške, dodaje se u saopštenju.

Trenutno je u toku i konkurs za otvaranje Mejkers labova u narednim godinama, koji traje do 1. oktobra.

Iza ove inicijative stoji Grupa za obrazovanje, koju čine Nordeus fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa Digitalna Srbija. (kraj) is/st/bdr

Share: