Podrška Vojnom sindikatu

14:51 23. 01. 2024. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Sindikat pravosuđa Srbije pružio je danas podršku Vojnom sindikatu Srbije u borbi za pravo garantovano Ustavom i zakonom o sindikalnom udruživanju i delovanju, uz konstataciju da ponašanje određenih rukovodilaca u sistemu odbrane i pritisci na članstvo ne čude, "jer se radi o višegodišnjoj antiradničkoj politici u svim sektorima".

U saopštenju Sindikata pravosuđa ukazuje se da država ne može da ukine ili raspusti sindikat i radnici imaju pravo da se učlanjuju po svom izboru i bez pristanka države, i da bez mešanja poslodavca izrađuje sopstvene programe i slobodno bira svoje predstavnike.

Veoma važno za sve radnike jeste to da znaju da je sprečavanje i zabrana sindikalnog i drugog udruživanja krivično delo propisano članom 152 Krivičnog zakonika. Sindikati nisu savršeni ali jedini štite radnička prava, kao i sindikalna, koja nisu poklon poslodavca već ih je neko borbom osvojio. I zato je dužnost svakog od nas da pruži otpor bilo kakvom pritisku i bude čuvar osvojenih sindikalnih prava, poručio je taj sindikat. (kraj) vbr/dal/dj

Share: