Podrška radnicim Jure

12:28 20. 06. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Reprezentativni sindikati sa prostora bivše Jugoslavije, članovi Regionalnog sindikalnog saveta, izrazili su danas punu podršku zahtevima radnika kompanije "Jura" u Leskovcu, kao i očekivanje da će im podršku izraziti i međunarodni i evropski sindikalni pokret, te da će poslodavci "Jure" i nadležne institucije u Srbiji hitno reagovati.

Sindikati su podsetili u zajedničkom saopštenju sa sastanka održanog u sredu u Beogradu da radnici "Jure" već danima pokušavaju štrajkovima da upozore javnost i odgvorne na teške uslove rada u fabrici, zahtevajući da se poštuju njihova osnovna ljudska i radnička prava koja se neretko krše i da rade bez ucena i pritisaka poslodavaca.

Radnici "Jure" traže povećanje plata koje su za puno radno vreme na nivou minimalne zarade od koje se ne može živeti, povećanje iznosa koji poslodavac isplaćuje za topli obrok i to u skladu sa povećanjem cena u fabričkoj kantini, te obezbeđivanje osnovnih higijenskih uslova u fabričkim toaletima kako bi se sprečile zaraze, podsetio je Regionalni sindikalni savet. (kraj) vem/bdr

Share: