Za minimalac veći od 60.000

12:45 15. 08. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" zatražili su danas na početku pregovora o minimalnoj ceni rada za 2025. godinu da njen iznos bude veći od 60.000 dinara, smatrajući da ne treba i da je besmisleno da bude ispod vrednosti minimalne potrošačke korpe.

"Ne postoje minimalni uslovi za život već samo uslovi za dostojanstven život svakog radnika u Srbiji. Institut minimalne potrošačke korpe ne postoji nigde u Evropi osim kod nas, pri čemu je sramotan i ponižavajući sadržaj te iste minimalne potrošačke korpe opredeljene za tročlano domaćinstvo", naveo je UGS "Nezavisnost" u saopštenju.

UGS "Nezavisnost" naveo je da je pokazao spremnost za kompromis 2018. godine, usvajajući na sednici Socijalno-ekonomskog saveta zaključak da se za tri godine minimalna zarada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom. Nažalost, kako je naveo taj sindikat, ispostavilo se da predstavnici države i poslodavaca nisu ispunili svoj deo obaveza tako da mora ponovo da traži veće i opravdano uvećanje minimalne zarade. (kraj) vem/dj

Share: