Blagodeti magnezijuma

16:29 29. 03. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Koliko je zapravo magnezijum bitan za pravilno fukncionisanje organizma, posebno u kontekstu energetskog metabolizma, smanjenja umora i iscrpljenosti, kao i bržeg oporavka nakon vežbanja, u okviru Optima konferencije, istakao je renomirani klinički farmakolog i profesor, dr. Janko Samardžić.

Profesor je održao predavanje na temu „Mineral koji pravi razliku – Zašto je magnezijum važan za zdravo vežbanje“.

Samardžić je objasnio da je Mg nevidljiv, ali neizostavan element koji možemo uporediti sa malim dirigentom unutar našeg tela, koji usmerava procese stvaranja energije iz proteina, ugljenih hidrata i masti.

Profesor je rekao da se Mg iz vode, i to pre svega mineralne, smatra najboljim izborom, jer praksa pokazuje da kada neko ima grčeve u mišićima, najčešći uzrok leži ne samo u nedostatku magnezijuma, već i u nedovoljnom unosu vode.

Prema evropskoj regulativi i standardima, preporučeni dnevni unos magnezijuma za odraslu osobu iznosi 375 mg. Dobra vest je što, na primer, 1 litar Mg Mivele sadrži 343 mg, što gotovo da zadovoljava dnevne potrebe za magnezijumom.

Mg Mivela, zahvaljujući svom sastavu i fizičko-hemijskim karakteristima, nadoknađuje magnezijum izgubljen vežbanjem i pojačanim znojenjem i zato kod profesionalnih sportista i rekreativaca magnezijuma igra veoma veliku ulogu. Često su trenizi veoma naporni i traju dugo, a da bi se postigli rezultati i ciljevi, organizam mora da bude sposoban da se brzo oporavi. U tome mu pomaže i magnezijum. Zato je preporuka da se Mg Mivela pije odmah nakon vežbanja, kako bi značajno doprinela relaksaciji mišića, pored toga što će osvežiti i ugasiti žeđ.

Profesor dr. Samardžić dodaje i da magnezijum nije samo gorivo za naše mišiće, već i da on igra i važnu ulogu u očuvanju zdravlja nervnog sistema, jer nam obezbeđuje psihofizički balans, što je važno kod ostvarivanja svih dnevnih zadataka i ciljeva. (kraj) dep/mk

Share: