Zastrašivanje porodilja

13:53 14. 07. 2024. FoNet | Sofija Vukajlović

BEOGRAD - Svaki dokument u koJem se od porodilja ili drugih pacijenata traži da se odreknu prava da tuže bolnicu u slučaju da tokom porođaja ili operacija dođe do neželjenih posledica je pravno ništavan, izjavio je FoNetu advokat Nenad Cvjetičanin, komentarišući dokument koji porodilje dobijaju pred porođaj u KBC Zvezdara.

"Sporazumeli smo se da oslobađamo obaveza, zahteva za odštetom ili bilo koje odgovornosti od bilo koje štetne posledice koja može da iskrsne iz planirane procedure, uključujući komplikacije vezane za porođaj, postporođajni period, kao i komplikacije vezane za buduću trudnoću i porođaj. Oslobađamo bolnicu, kao i stručni tim od svake odgovornosti u vezi sa kasnijim nesporazmima i sporovima koji mogu iskrsnuti između pacijentkinje i supruga/partnera", piše u dokumetu koji je FoNet dobio na uvid.

Upitan da li dokument u kojem pacijenti oslobađaju bolnicu odgovornosti ima pravnu težinu, Cvjetičanin je odgovorio da taj dokument ima dva dela, prvi u kojem se pacijenti obaveštavaju o pravima i medicinskim procedurama i da je to u potpunosti u skladu sa Zakonom o pravima pacijenata.

"Međutim, u najbitnijem svom delu, odnosno u poslednjem pasusu, on je u dubokoj suprotnosti sa Zakonom o pravima pacijenata, koji u svom članu 31, kaže da se medicinski radnici ne mogu osloboditi odgovornosti od posledica lekarske greške", dodao je Cvjetičanin.

Kako je istakao, čak i ukoliko je porodilja ili bilo koji drugi pacijent potpisao dokument slične sadržine, oni ipak mogu tražiti nadoknadu štete. (kraj) zvs/sv/bdr

Share: