Rutinska procedura

08:55 27. 09. 2024. FoNet | Dušan Krunić

VAŠINGTON - Pacijenti kojima je kamen u bubregu uklonjen putem ultrazvuka imaju za 70 procenata manji rizik da im se ta bolest vrati u narednim godinama života nego osobe kojima je kamen uklonjen hirurškim zahvatom, pokazuju nova istraživanja stručnjaka sa univerziteta u Vašingtonu, objavio je naučni časopis "Džrnal of urolodži" (The Journal of Urology).

Čak 50 odsto pacijenata kojima je kamen uklonjen hirurškim putem i dalje imaju sićušne fragmente kamena u bubregu i, kako pokazuje istraživanje, polovina njih se u period od narednih pet godina vraća u bolnice radi nove operacije uklanjanja ovih ostataka.

Odstranjivanje fragmenata putem neinvazivnog tretmana ultrazvukom, koji se obavlja uređajem koji emituje visoke zvučne frekvencije, kamen u bubregu se potpuno dezintegriše i njegovi, čak i najsitniji ostaci budu lako uklonjeni, kaže jedan od autora istraživanja, urolog Džonatan Harper (Jonathan Harper).

On naglašava da su stručnjaci Vašngtonskog univerziteta radili 15 godina na usavršavanju tehnike otkljanjanja kamena u bubregu i mokraćnim kanalima i da su razvili novi uređaj koji povremenim naletima intenzivnog zvuka efikasno razbija veće kamenje, usitnjava ostatke i omogućava da se, ponekad i prilikom prvog mokrenja, bubrezi i mokraćni putevi potpuno očiste.

"Vidim puno potencijala u novom pristupu borbi protiv ove bolesti i smatram da će, upotrebom novog uređaja, uklanjanje kamena iz bubrega postati rutinska procedura kao što je stomatološko čišćenje zuba", rekao je Harper i dodao da se manje kamenje tom novom neinvazivnom tehnikom može ukloniti u roku od pola sata.

Prema podacima zdravstvenih organizacija, u svetu je tokom 2020. godina dijagnostifikovano više od 130 miliona pacijanata sa problemima kamena u bubregu ili mokraćnim kanalima.

Procenjuje se da će u 2024. godini globalni troškovi lečenja od te bolesti dostići 2,88 milijardi dolara, kao i da će se do kraja decenije ova izdvajanja povećati na bliz pet milijardi dolara.

Glavni uzročnik formiranja kamena u bubregu je neprikladna ishrana. Preterano konzumiranje crvenog mesa, piletine, jaja i morskih plodova može uticati na formiranje kamena u bubregu, kao i nekontrolisana upotreba soli i šećera. (kraj) vbr/kru/dj

Share: