Bilans stanja

16:26 07. 08. 2020. FoNet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić veruje da Srbija na godišnjem nivou neće imati negativan rast, što znači da će biti najbolja u Evropi. On je predvideo da će treći i četvrti kvartal biti teški, zbog visoke baze od prošle godine, produženog talasa korona virusa i štete koju trpi turizam. Vučić je istakao da je danas uplaćeno 60 odsto minimalne zarade za više od million zaposlenih u Srbiji, i da će, zajedno sa uplatom koja će uslediti u septembru, ukupan paket pomoći privredi dostići iznos od 5,8 milijardi evra, što je oko 12 odsto bruto društvenog proizvoda. On je posebno ukazao da se ovaj novi paket pomoći odnosi I na 13.550 novih preduzeća koja su osnovana od marta meseca.  

REGIONALNI PROGRAM SVETSKE BANKE

Novi program integrisanog razvoja koridora Save i Drine (SDIP) koji se realizuje uz podršku Svetske banke ima za cilj da ojača prekograničnu saradnju kroz upravljanje vodnim resursima, kao i da unapredi plovnost vodnog puta i zaštitu od poplave duž koridora Save i Drine. Izvršni odbor Svetske banke odobrio je Bosni i Hercegovini (BIH), Crnoj Gori i Srbiji finansijska sredstva u iznosu od 123,2 miliona evra (134 miliona dolara) za realizaciju prve faze programa, navodi se u saopštenju. Program vredan približno 332 miliona dolara će se sprovoditi u narednih 10 godina kroz dve uzastopne faze koje će se delimično preklapati. U okviru programa biće podržan dugoročni „klimatski pametan“ privredni rast i regionalna saradnja. Prva faza, uključuje Srbiju (78,2 miliona evra), Bosnu i Hercegovinu (30 miliona evra) i Crnu Goru (15 miliona evra za sliv Lima i Grnčara). U prvoj fazi programa, biće uključena Slovenija i Hrvatska, kroz učešće u regionalnim studijama i regionalnom dijalogu iinstrumentima za izgradnju kapaciteta. Ovim programom koji obuhvata tri priobalne zemlje sliva Save i Drine, kroz integrisani pristup finansiraće se aktivnosti usmerene na zaštitu od poplava, upravljanje životnom sredinom i modernizaciju luka duž koridora Save i Drine.

SPORAZUM ER SRBIJE I TURKIŠ ERLAJNSA

Er Srbija i Turkiš erlajns postigli su sporazum o uspostavljanju kod šer letova između Beograda i Istanbula, "koji će biti potpisan u bliskoj budućnosti". Unapređenjem partnerstva, Er Srbija i Turkiš erlajnz moći će da dodaju sopstvenu oznaku za let (marketing kod) na letove drugog partnera na relaciji Beograd-Istanbul, od 15. avgusta.

ISPLATA 60 ODSTO MINIMALNE ZARADE

Danas je isplaćeno 60 odsto minimalne zarade za više od million zaposlenih u privatnom sektoru, potvrdio je ministar finansija Siniša Mali. U pitanju je iznos od 18,4 milijardi dinara ili oko 155 miliona evra, Otprilike isti iznos biće uplaćen i u septembru, najavio je ministar. Isplata 60 odsto minimalne zarade za dva meseca za mala i srednja preduzeća u Srbiji, deo je drugog paketa finansijske pomoći države za prevazilaženje posledica pandemije korona virusa. On je podsetio da je, u prvom paketu pomoći, za tri minimalne plate već isplaćeno oko 800 miliona evra. Mali je dodao da je država ovim isplatama pokrila veći poslovne godine malim I srednjim firmama u privatnog sektoru. Kada se saberu minimalne plate, odlaganje poreza i doprinosa, kao i iznos od 100 evra za svakog punoletnog građanina Srbije, ukupan iznos finansijske pomoći države dostigao je nivo od oko 278 milijardi dinara.

VESIĆ O GUBICIMA SAVA CENTRA

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obrazložio je razloge zbog čega Grad prodaje Sava centar i ukazao da je gubitak Centra u 2019. I 2020. godini iznosio 528 miliona dinara ili oko 4,5 miliona evra. Vesić je naglasio da je od 2010. godine do danas, iz budžeta Grada Beograda dato Sava centru više od 22 miliona evra kako bi se pokrili gubici. Pored toga Sava centar duguje Gradu 903 miliona dinara, što je oko 7,7 miliona evra na ime poreza na imovinu. To znači da je proteklih 10 godina plaćeno skoro 30 miliona evra, koji pripadaju građanima, kako bi se pokrivao manjak Sava centra, što više nije moguće. Vesić je dodao da je, prema procenama Grada, neophodno da se uloži još između 50 I 70 miliona evra za renoviranje Sava centra.   

KREDITNA LINIJA EBRD ZA PREDUZETNICE

Preduzeća kojima upravljaju žene u Srbiji imaće pristup novoj kreditnoj liniji od 8 miliona evra koju je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila Banci Intesa za finansiranje malih i srednjih preduzeća kojima rukovode žene, navodi se u saopštenju. Kako je istaknuto, ovo je četvrta kreditna linija koju EBRD obezbeđuje za Banca Intesa u okviru svog programa Žene u biznisu (Women in Business), koji su podržali donatorski fondovi iz Švedske i Luksemburga. Takođe se naglašava da je Banca Intesa ključni promoter ekonomske inkluzije žena i da je do sada plasirala oko 15 miliona evra kredita preduzećima kojima upravljaju žene. Nova kreditna linija će pomoći Banci da zadovolji rastuću tražnju posle krize izazvane korona virusom i dodatno poboljšati pristup finansiranju za preduzetnice.

MOL:PRIHOD U PRVOM POLUGODIŠTU 975 MILIONA DOLARA

U prvih šest meseci MOL Grupa je osvarila 975 miliona dolara EBITDA (prihoda pre oporezivanja), dok je EBITDA u drugom kvartalu značajno opala u odnosu na prošlu godinu, zbog pandemije i ekonomske krize, navodi se u saopštenju. Uprkos izazovima, pojednostavljeni FCF (slobodni novčani tok) ostaje pozitivan u drugom kvartalu i gotovo je nepromenjen u prvih šest meseci na nivou od 356 miliona dolara, jer je održivi Capex (kapitalni troškovi) smanjen kao reakcija na pandemiju i posledice ekonomske krize. Predsednik Uprave MOL grupe Žolt Hernadi izjavio je da se Grupa suočila sa  neviđenim izazovima u drugom kvartalu 2020. godine, počev od značajnih zdravstvenih i bezbednosnih rizika kao posledice pandemije, do glavnih operativnih problema u radu postrojenja tokom izolacije. On je dodao da je MOL obvezbedio  pouzdano snabdevanje kupaca na svim  tržištima na kojima posluje, čak i u trenucima najveće krize, ističe se u saopštenju.

APEL ZA POMOĆ TURISTIČKOJ PRIVREDI 

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić izjavio je da je turistički sektor u Srbiji jedini u Evropi koji nije prepoznat da sektor kome je potrebna hitna pomoć. On je ukazao da će mnoge firme u ovom sektoru biti zatvorene zbog pandemije koronavirusa. Seničić je naglasio da mnogo ljudi ostaje bez posla u turističkim I ren-a-kar agencijama, kao i hotelima. Ovaj sektor broj oko 27.000 zaposlenih, a posredno je ugroženo oko 60.000 ljudi, upozorio je Seničić. On očekuje da će se, odmah po formiranju nove Vlade Srbije, naći rešenje, kako bi se pomoglo ovom sektoru. Govoreći o cenama, Seničić je napomenuo da su ove godine cene u domaćim turističkim destinacijama povećane za 20 do 30 odsto.

PAD SPOLJNE TRGOVINE U SLOVENIJI 

Slovenački izvoz u prvih šest meseci ove godine iznosio je 15,9 milijardi evra, što je za 5,6 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, saopštio je slovenački statistički zavod. Istovremeno, u prvom polugodištu uvoz je zabeležio pad od 10,3 odsto i iznosio je 15,08 milijardi evra. Slovenija je u prvom polugodištu ostvarila suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni od 829 miliona evra, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 105,5 odsto, navedeno je u saopštenju.

SAD: MILIONI TRAŽE POMOĆ

Skoro 1,2 miliona građana SAD prijavilo se protekle nedelje za nadoknadu za nezaposlene, objavio je američki Sekretarijat za rad. Oni su se za pomoć registrovali neposredno pre nego što je 31. jula prestao da važi nedeljni novčani paket pomoći od 600 dolara. Broj prijava je za oko 250 hiljada manji u poređenju sa nedelju dana ranije- Protekle dve nedelje zaredom broj registrovanih nezaposlenih bio je u porastu. Prema podacima Sekretarijata za rad, u SAD  čak 20 nedelja uzastopno se najmanje milion građana prijavljuje za pomoć nezaposlenima.

ZAKERBERG BOGATIJI OD 100 MILIJARDI DOLARA

Neto vrednost imovine izvršnog direktora kompanije Fejsbuk, Marka  Zakerberga prvi put je premašila 100 milijardi dolara, jer su akcije te društvene mreže skočile tokom pandemije korona virusa. Na taj način se Zakerberg pridružio vlasniku Amazona Džefu Bezosu I suosnivaču Majkrosofta Bilu Gejtsu, čije bogatstvo je takođe veće od 100 milijardi dolara. Vest o rasta vrednosti bogatstva Zakerberga objavljena je pošto je Fejsbuk pokrenuo Instagram Reels, opciju koju mnogi vide kao konkurenta aplikaciji TikTok. (kraj) def  

 

Share: