Pandemija - dar bogatima!

12:32 17. 10. 2020. FoNet | Vera Barišić

Beograd - Pred našim očima odvija se neviđena globalna preraspodela bogatstva čije će najveće žrtve biti najsiromašnije stanovništvo u razvijenim državama, kao i siromašne države koje još nisu svesne šta im se sprema, izjavio je ekonomista Nebojša Katić u razgovoru za portal Sindikata Nezavisnost.

On je rekao da će te države iz ove krize izaći zadužene do nosa, biće u nemilosti kreditora, moraće dodatno da smanjuju ionako jadnu javnu potrošnju, i prodavaće sve što im je još preostalo da bi se oslobodile duga.

"Meni se čini da u Srbiji još nema svesti o tome", naveo je Katić i dodao da ostaje pri stavu koji je izneo na samom početku pandemije da je kovid 19 "dar s neba za zapadne vladajuće političke i ekonomske strukture".

Govoreći o različitim tranzicionim ekonomskim politikama, Katić ukazuje da je "aktivna uloga države bila ključna u svim uspešnim modelima razvoja, kako na Zapadu, tako i na Istoku", ali da se to u Srbiji "sakriva od javnosti" zato što ta empirijska činjenica negira vladajuću neoliberalnu doktrinu na čijoj promociji su u nastale karijere najuticajnijih ekonomista, koje su, čak i finansijski, podsticane spolja.

"Sve uspešne države su imale sposobne vlade koje se nisu plašile eksperimentisanja. Šampioni razvoja nisu previše držali do slobodnog tržišta, štitili su svoju industriju, vodili su politiku potcenjene valute, koristili su mehanizme kapitalne kontrole", ukazao je Katić. (kraj) vbr/dpv

Share: