Gasprom kupio zemlju u Zvorniku

22:12 11. 11. 2020. FoNet

Prag - Ruska naftna kompanija Gasprom kupila je od privatnog lica poljoprivredno zemljište u naselju Karakaj pored Zvornika na istoku Bosne i Hercegovine (BiH), na kome bi trebalo biti izgrađeno novo postrojenje za komprimovani gas, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

Stevanović je rekao da gradnja još nije počela, da je lokalna samouprava odobrila zahtev za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, uz naknadu od oko 15 000 evra i da će investicija otvoriti između 15 i 20 radnih mesta.

Tačna lokacija je u neposrednoj blizini pumpne stanice za gas "odakle se gas distribuira dalje, i prema Sarajevu i prema fabrici Glinice Birač i prema gradu Zvornik".

Gradnja novog gasnog postrojenja u Zvorniku predviđena je Sporazumom koji je u decembru 2017. godine u Banjaluci potpisan između preduzeća za gasne projekte iz Republike Srpske GAS RES i Gasproma. Sporazumom je predviđeno formiranje zajedničkog preduzeća dve kompanije, a vrednost investicije je 70 miliona evra.

Prethodno je 2017. godine GAS-RES sa ruskim Gaspromom potpisao sporazum i pismo namere o formiranju zajedničkog preduzeća, podseća RSE. (kraj) dep

Share: