Gde ide 800 miliona evra?

17:35 01. 12. 2020. FoNet | Leposava Čolić

Beograd - Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je danas da Svetska banka "predviđa rast u Srbiji u 2021. godini od tri do 3,5 odsto, Fiskalni savet kaže najviše do četiri odsto, Međunarodni monetarni fond pet, a Vlada šest odsto".

"Ove različite cifre pokazuju da je ogromna neizvesnost i da niko ne može tačno da kaže ni približno šta će biti iduće godine. Može da se desi da bude rast šest odsto, a može da se desi da bude dva odsto. To nije obična godina i otuda taj problem", rekao je Petrović, komentarišući izlaganje šefa poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđa Milićevića tokom razmatranja Izveštaja o radu Fiskalnog saveta za 2019. godinu.

Petrović je potvrdio da se Fiskalni savet 2014. godine zalagao za smanjenje penzija i plata, da su se zalagali da se 2018. godine ukine Uredba o privremenom smanjenju penzija.

On je rekao i da je Fiskalni savet ocenio da mera, koja je predviđala pomoć svakom građaninu Srbije u iznosu od 100 evra, fiskalno nije dobra, jer je u pitanju ogroman trošak u iznosu od 600 miliona evra.

"Nije dobro ni socijalno, jer ne cilja one koji su najsiromašniji. Nije dobra ni ekonomski, jer se pare od te podele neće vratiti u budžet", naglasio je Petrović.

Fiskalni savet je u analizi rebalansa budžeta za 2020. godinu naveo da je on bio netransparentan, jer se ne zna na šta će biti potrošeno 800 miliona evra.

"Funkcija Fiskalnog saveta je da traži od Vlade da sve razdvoji, da pokaže gde te pare idu da bi poslanici znali, uključujući i tih 800 miliona evra, na koje namene idu", rekao je Petrović. (kraj) vip/lč/dpv

Share: