Udvostručen izvoz u Srbiju

21:55 02. 01. 2021. FoNet | Jadranka Stanimirović

PRIŠTINA - Sporazumom o normalizaciji ekonomskih odnosa između Kosova i Srbije, potpisanim 4. septembra 2020. u Vašingtonu, kompanija "Agro Kosova Holding" iz Suve Reke, koja se bavi proizvodnjom vina, udvostručila je promet od izvoza ovog proizvoda u Srbiju, prenosi RTK.

Nakon Vašingtonskog sporazuma, ta kompanija "Agro Kosova Holding" i kompanija "Euro Test" iz Srbije potpisale su sporazum vredan milion evra, kojim se omogućava prodaja kosovskih proizvoda u Srbiji.

Menadžer u ovoj kompaniji Aljbuljena Veselji rekao je Radiju Slobodna Evropa da je prema sporazumu prva pošiljka u Srbiju otišla u novembru 2020. godine, a u februaru 2021. biće izvezena i druga pošiljka, sa kojom će sporazum biti finaliziran.

"Naša kompanija je od 2017. prisutna na srpskom tržištu. Ali, ugovor, koji je realizovan u okviru Vašingtonskog sporazuma, udvostručio je iznos izvoza u Srbiju. Do sada je 30 odsto bila vrednost prometa, ali ovim sporazumom je iznos udvostručen", naglašava Veselji.

Kako je rekla, pored ugovora koji imaju sa srpskom kompanijom "Euro Test", već su u pregovorima i sa drugim kompanijama na ovom tržištu, navodi Kosovo onlajn. (kraj) js/dpv

Share: