Udarac na poslovanje

12:34 03. 01. 2021. FoNet | Zoran Pajić

BEOGRAD - Na osnovu ankete koju je sprovela Unija poslodavaca Srbije (UPS), 54 odsto preduzeća izjasnilo se da je pandemija veoma negativno uticala na njihovo poslovanje, čak 40 odsto njih imalo je ugroženu likvidnost, dok su najteže pogođena mala preduzeća, sa do deset zaposlenih!

„Najlošije su, gledano po sektorima, prošla preduzeća u tekstilnoj industriji, hotelijerstvu, ugostiteljstvu i u transportu, ne računajući tu železnički saobraćaj. Preduzeća su imala probleme s finansiranjem, gotovo polovina anketiranih izjasnila se da nemaju pristup finansijskim resursima, što posebno važi za mala preduzeća“, kaže za Biznis.rs direktor Unije poslodavaca Srbije (UPS) Srđan Drobnjaković.

Posle prvog udara krize, koji je bio opšti, sada se jasnije vidi da je situacija veoma šarenolika u različitim oblastima poslovanja.

„U drugom talasu pandemije, realni pad BDP-a u trećem kvartalu iznosio je 1,4 odsto, ali mnogo veći pad BDP-a bio je u građevinarstvu. U istom periodu rast pokazuju IT sektori - za šest odsto, kao i industrija za 3,2 procenta. Međutim, od 4. januara dolaze na naplatu porezi i doprinosi na zarade, doduše u 24 mesečne rate, i to će biti udarac za mnoge. Niko ne može da predvidi u kom obimu će biti otpuštanja, ali je sasvim izvesno da će ih biti“, naglašava direktor UPS-a.

Mere države u ovoj krizi su se, tvrdi, pokazale kao finansijska injekcija, koja je mnoga preduzeća spasila od propadanja.

UPS podseća da su pojedini ugostitelji ostali bez podške, a s obzirom na to da je taj sektor pretrpeo najozbiljniji udar, oni su tražili i pravo na bespovratnu finansijsku pomoć za sve ugostiteljske objekte. (kraj) lj/zp/nm

Share: