MMF: Rastu deficit i javni dug

20:02 23. 04. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Kriza COVID-19 je zadala težak udarac narodu i ekonomiji u Srbiji, kao i u drugim zemljama, iako je smanjenje ekonomske aktivnosti delom ublaženo snažnim odgovorom politike, saopštila je danas Misija Međunarodnog monetarnog fonda po završetku razgovora sa predstavnicima Srbije i potvrdila da je postignut dogovor "na nivou tima" o novom aranžmanu.

Misija MMF u saopštenju navodi da je postignut dogovor na nivou tima o politikama i reformama koje bi mogle biti podržane novim Instrumentom za koordinaciju politika (PCI), a koji bi, ukoliko dobije podršku Izvršnog odbora MMF u drugoj polovini juna, trebalo da traje do 2023. godine.

"Očekuje se da će ukupni fiskalni deficit dostići sedam procenata BDP u 2021. godini, umesto tri procenta, a javni dug će porasti na 60 procenata BDP", navela je Misija MMF.

Ocenjeno je da to povećanje pruža prostor za dodatne subvencije zarada, podršku sektorima koji su teško pogođeni krizom, ulaganja u zdravstvo i infrastrukturu i druge sektore, kao i dalju finansijsku pomoć domaćinstvima, uključujući i nezaposlene.

"Kako se fiskalni prostor sužava, preporučujemo da se svaka dalja podrška usmeri direktnije na najugroženija domaćinstva i firme i sektore koji su najviše pogođeni pandemijom", poručila je Misija, i ocenila da su "neke mere podrške prihodima predviđene rebalansom budžeta mogle biti bolje targetirane". (kraj) vip/mr/dpv

Share: