Mihajlović demantuje RERI

17:26 30. 04. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Emisije sumpor-dioksida i praškastih materija u TE Кostolac B kreću se u okviru propisanih vrednosti i niže su nego u Evropskoj uniji, zahvaljujući funkcionisanju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova, koje radi od oktobra 2020. godine, saopštio je kabinet ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović.

To je odogovor na tvrdnju Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), koji je danas, reagujući na jučerašnju izjavu Mihajlović da su "emisije u Kostolcu niže nego u EU", naveo da su emisije termoelektrane Kostolac B tokom 2018, 2019. i 2020. godine višestruko prekoračivale maksimalne dozvoljene vrednosti koje propisuje Nacionalni plan za smanjenje emisija (NERP).

 
Ministarstvo je navelo da reaguje zbog pokušaja da se izjava Mihajlović predstavi kao neistina, i ističe da je ministarka prilikom obilaska postrojenja za odsumporavanje izjavila da su svi koji su tome prisustvovali mogli da vide da su “emisije sumpor dioksida i praškastih materija niže nego u Evropskoj uniji i da su u skladu s onim što je propisala Energetska zajednica”. (kraj) is/mr/dj

Share: