Poskupljenja sirovina u 2022.

16:56 10. 01. 2022. FoNet | Andrijana Milaćević Vukosavljević

BEOGRAD - "Pandemija kovida-19, veća tražnja građevinskih materijala, prirodne nepogode, trgovinski sukobi, blokada kontejnerske luke u Kini... doveli su do poskupljenja drveta, čelika ili plastike, a na te trendove nije ostalo imuno ni tržište Srbije gde poskupljuju mnogi proizvodi, kao i nekretnine", pokazuje studija konsultantske kuće Horvat.

U njihovu analizu o cenama sirovina u predstojećem periodu uključena su mišljenja 1 000 vodećih menadžera u prerađivačkoj industriji na 12 evropskih tržišta, koji govore kakva su predviđanja za naredni period i kako da se najbolje pripremimo za ono što nas očekuje.

Predstavnica te kuće Maria Boldor ocenila je da su se očekivanja o povećanju cena do kraja godine potvrdila i da će se taj trend, i to u dvocifrenim procentima, nastaviti i ubuduće.

Gotovo polovina ispitanih eksperata ukazuje i na smanjenu ponudu, strahujući da će dalje širenje novih sojeva virusa i lokdauna u Evropi rezultirati rekordnim cenama u prvim mesecima 2022. Ogromne razlike u cenama osećaju se i u Srbiji, gde je za građevinske, fasadne, izolacione i druge radove potrebno izdvojiti znatno više novca, a slična situacija je i s troškovima za nameštaj, kućne uređaje, automobile, nekretnine ili usluge majstora i zanatlija, koji rade s drvetom, gvožđem i plastikom. (kraj) am/nm

Share: