Povećana referentna kamata

12:59 07. 07. 2022. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 2,75 odsto, dok stopa na kreditne olakšice iznosi 3,75, a stopa na depozitne olakšice 1,75 odsto.

Umerenijim povećanjem referentne kamatne stope nego prethodnih meseci, NBS nastavlja da reaguje na inflatorne pritiske, uzimajući u obzir očekivane efekte dosadašnjeg povećanja restriktivnosti monetarne politike i istovremeno vodeći računa o važnosti kontinuiteta ekonomskog rasta, navodi se u saopštenju.

Izvršni odbor ostavlja prostor da i u narednom periodu, po potrebi i u zavisnosti od kretanja u domaćem i međunarodnom okruženju, reaguje dodatnim pooštravanjem monetarne politike, ne isključujući mogućnost da, pored povećanja osnovnih kamatnih stopa, kao mere opšteg karaktera razmotri i dodatne direktnije mere, kojima bi se ciljano reagovalo na inflatorne pritiske.

Izvršni odbor je procenio da je potrebno dodatno pooštriti monetarne uslove na domaćem tržištu povećanjem referentne kamatne stope kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja i obezbedilo da se inflacija u Srbiji od avgusta nađe na opadajućoj putanji.

Ograničavanju efekata prelivanja rasta uvoznih cena na domaće, Narodna banka Srbije u značajnoj meri doprinosi i održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

U saopštenju se navodi da je međugodišnja inflacija u Srbiji u maju iznosila 10,4 odsto, od čega je oko dve trećine i dalje poticalo od cena hrane i energije. Rast uvozne inflacije odrazio se i na rast bazne inflacije - ukupne inflacije po isključenju cena hrane, energije, alkohola i cigareta - od 6,3 odsto međugodišnje u maju. (kraj) is/bdr

 

Share: