Uštede kod poslovanja

15:16 12. 09. 2022. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Danas, kada je energetska efikasnost tema broj jedan, kupci Vinerberger proizvoda mogu da kažu da su pametno investirali, izjavio je FoNetu direktor Vinerbergera Ivan Vujisić i ocenio da je ova kompanija spremna za zimu, jer su mere uštede energije deo njenog poslovanja.

Kompanija Vinerberger u Kanjiži poseduje najveću fabriku crepa u jugoistočnoj Evropi. Kao deo svetske kompanije čije je sedište u Beču, proizvodi i prodaje građevinske materijale i rešenja po principu "od temelja do krova".

"Ko god je gradio našim materijalima već će danas videti veću korist, s obzirom na očekivane više troškove za energiju", rekao je Vujisić.

On je podsetio da su u ponudi materijali prema zahtevima kupaca, bilo da žele manje efikasne niskoenergetske ili takozvane "pasivne" kuće čija je potrošnja energije na nuli, ili je čak i proizvode.

"Pasivne kuće bi mogli da preporučimo kao pravac razmišljanja za kupce u budućnosti. To je skupa investicija, koja nije delovala tako primamljivo kada su troškovi energije bili niži, ali u situaciji kada oni rastu, mislim da vredi o tome razmišljati", savetovao je Vujisić.

U Vinerbergeru su, kako je naglasio, mere uštede energije sastavni deo poslovanja.

Kako je objasnio, "mi smo deo svetske kompanije koja je bazirana u EU, tako da je nama 'Zelena agenda' bila dobro poznata, i mi smo se prilagodili uslovima poslovanja ne u Srbiji, već u EU".

Potrošnja energije kompanije je svedena na minimum, a procesi koji se danas dešavaju nama nisu ništa novo, samo će nas možda ubrzati da koristimo alternativne izvore koje smo planirali u narednom periodu, rekao je Vujisić.

Naglasio je da kompanija uvek prati šta se dešava na tržištu i tome prilagođava proizvode.

"Nedostatak radne snage nas je naveo da ponudimo veći crep kojim se lakše i brže gradi. Takođe, u skladu sa Zelenom agendom, to je crep koji po metru kvadratnom ima nižu emisiju ugljen dioksida", predočio je Vujisić.

On je i lakši i ima niži nagib, što se danas traži u estetskom smislu. Dakle, kako je precizirao, prilagodili smo se modernom, ali i dalje koristimo ono što je najbolje iz prirode, a to je glina, samo smo promenili tehnologiju.

Vujisić je podsetio da je Vinerberger u martu u Kanjiži otvorio proizvodni pogon u koji je investirano 19 miliona evra za proizvodnju crepa po strogim ekološkim standardima.

"Smatramo da glinu 'pozajmljujemo' iz prirode, ali vodimo računa da predeo odakle smo je 'pozajmili' vratimo u pređašnje stanje, pa čak i poboljšamo. Naš proizvodni proces ne zagađuje, nema otpadnih voda niti bilo čega nezdravog, tako da ni naši prozvodi ne mogu biti drugo nego 'zeleni', o čemu svedoči i 'Eko znak' koji nosimo za proizvodni proces", rekao je Vujisić.

Upitan koliko su građani, ali i investitori u Srbiji spremni da koriste "zelene" materijale, on je odgovorio da se vidi pomak kada je reč o modernim materijalima, ali da je "zelena gradnja" u našoj zemlji još u povoju.

Kako je istakao, "kada je reč o modernim materijalima, naši crepovi Kontinental 9 ili Tvist 9 su svetske klase, i napravljeni su ne da budu najbolji u Srbiji, već i na svetskom nivou, a proizvode se u našoj fabrici u Kanjiži".

"Imamo i najmodernije blokove punjene kamenom vunom, dok su naše listele i cigle vanvremenske. Zeleni proizvodi moraju imati dug životni vek, a naši proizvodi imaju dokazan životni vek od 150 godina. Uostalom, kuće građene od glinenih proizvoda mogu da traju i vekovima", rekao je Vujisić.

On je optimista kada je reč o trendovima na srpskom tržištu, koje ima ubrzan razvoj i smanjuje "vremenski zaostatak" koji je postojao.

"Tako u Beogradu, recimo, primenjujemo neke materijale koji se još ne primenjuju u ostalim zemljama, a posebno kada je reč o zahtevnijim i velikim građevinskim projektima", kazao je Vujisić.

Ukoliko se nastavi tempo izgradnje kakav se beleži proteklih godina, on veruje da će veoma brzo i na srpskom tržištu ponuditi inovacije i predviđa da će Beograd postati centar za moderne i ekološke materijale kakve Vinerberger nudi. (kraj) zvs/mr/dj

Share: