Projekcija rasta 3,2 odsto

11:50 24. 10. 2022. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Privredni rast Srbije u prvoj polovini 2022. godine bio je 4,1 odsto, vođen pre svega privatnom potrošnjom, podstaknutom značajnim povećanjem plata i kredita odobrenih domaćinstvima, a bez obzira na opadanje neto izvoza, projekcija ekonomskog rasta za 2022. godinu ostaje nepromenjena na 3,2 odsto, saopštila je danas Svetska banka.

Privreda Srbije do sada se uglavnom uspešno nosila sa efektima rata u Ukrajini, rastućim cenama energenata i usporavanjem globalne ekonomije, ali se ubrzanje inflacije, prvenstveno poskupljenje hrane kao i pogoršanje bilansa tekućeg računa odražavaju na ekonomske izglede zemlje i materijalni položaj najranjivijih grupa, navodi se u danas objavljenom najnovijem Redovnom ekonomskom izveštaju za Zapadni Balkan.

Prema podacima objavljenom danas najnovijem Redovnom ekonomskom izveštaju za Zapadni Balkan, ističe se da je privredni rast Srbije u prvoj polovini 2022. godine bio 4,1 odsto, vođen pre svega privatnom potrošnjom, podstaknutom značajnim povećanjem plata i kredita odobrenih domaćinstvima. (kraj) vip/dj

Share: