Deficit zavisi od energetike

12:54 17. 11. 2022. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Fiskalni savet ocenio je danas da revidirana Fiskalna strategija za 2023. predviđa postepenu stabilizaciju budžeta posle nekoliko veoma turbulentnih godina - što je Srbiji potrebno i da donosi realistične prognoze makroekonomskih kretanja koja su lošija od prethodnih očekivanja.

Savet je u Mišljenju na revidiranu Fiskalnu stratefiju za 2023. sa projekcijama za 2024. i 2025. godinu istakao da će planirano smanjivanje fiskalnog deficita u srednjom roku zavisiti prvenstveno od rešavanja problema javnih preduzeća iz energetskog sektora.

Navodi se da najveći deo deficita iz ove godine od 3,8 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) potiče od pokrivanja gubitaka Srbijagasa i Elektroprivrede Srbije i od tri neselektivne isplate sredstava za mlade.

 

Dodaje se da je prognoza rasta BDP za 2023. godinu smanjena na 2,5 odsto i da bi to značilo blago poboljšanje sadašnjih privrednih trendova, ali i da je za narednu godinu prognozirana visoka prosečna inflacija od 11,2 odsto koju bi "možda trebalo prognozirati nešto niže". (kraj) dar/and/bdr

Share: