EPS najveći zagađivač

13:04 31. 01. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije (EPS) je najveći generator otpadnih industrijskih voda u Srbiji, rečeno je danas na konferenciji za novinare Državne revizorske institucije (DRI), na kojoj je saopšteno da se industrijskim otpadnim vodama nije u dovoljnoj meri upravljalo na efikasan način i one su neprečišćene najčešće ispuštane u vodotokove Srbije.

Državni revizor Duško Pejović rekao je da su najveći zagađivači voda u Srbiji industrijske i komunalne otpadne vode, koje se direktno ispuštaju u vodotokove, bez prethodnog tretmana.

Revizor Goran Čabarkapa predstavio je nalaze revizije, subjekte revizije, zaključke i glavne preporuke i istakao da se otpadne vode u 78 odsto slučajeva ispuštaju u vodotokove, najviše u Dunav i Savu, potom u javnu kanalizaciju - 16 odsto, i u šest odsto slučajeva u zemlju.

Prema njegovim rečima, EPS je najveći generator industrijskih otpadnih voda sa 3,5 milijardi metara kubnih vode ili 95 odsto svih industrijskih otpadnih voda u Srbiji.

Godišnje se u Srbiji ispusti 3,8 milijardi kubnih metara otpadnih industrijskih voda, 3,5 milijardi otpada na EPS, a skoro 70 odsto od toga na TENT A i B. (kraj) dar/ivt/dpv

Share: