Kresanje "birokratskog pakla"

19:04 30. 08. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nemačka vlada namerava da građane i privredu rastereti suvišne birokratije. "Uvereni smo da mnoge kompanije u Nemačkoj pate od birokratskog pakla", rekao je ministar pravde Marko Bušman u Mesebergu kod Berlina gde se u sredu završava klauzura - dvodnevna sednica vlade iza zatvorenih vrata.

Vlada na sednici donosi niz mera na polovini mandata koji je u poslednje vreme bio obeležen svađama koalicionih partnera.

Rokovi za čuvanje knjigovodstvenih dokumenata smanjiće se sa 10 na osam godina, najavio je Bušman. Hoteli ubuduće neće više morati da popunjavaju obrazac za registraciju svakog pojedinačnog gosta.

Konkretan nacrt zakona se očekuje do kraja godine.

Plan je i, na primer, da podatke o alergenima, aditivima i aromama u namirnicama koje se prodaju u rinfuzi prodavci više neće morati da daju u pisanoj formi - biće dovoljan digitalni zapis.

Prema Bušmanu, planiranim izmenama će se uštedeti 2,3 milijarde evra godišnje. "Ubuduće će se kompanije brže rešavati nepotrebne papirologije", rekao je ministar.

Jednokratna izmena zakona, međutim, nije dovoljna - "smanjenje birokratije je dugoročan zadatak".

Ministar privrede Robert Habek (Habeck) radiće na zakonu o nabavkama, a ministar zdravstva Karl Lauterbah (Lauterbach) predstaviće čitav niz mera u zdravstvenom sistemu.

Pored toga, treba pokrenuti evropsku inicijativu za smanjenje birokratije pošto najveći deo birokratskog tereta u Nemačkoj proizilazi iz primene prava Evropske unije. (kraj) dep/mk

Share: