Kraj godine sa recesijom

22:27 28. 09. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nemački BDP će ovu godinu završiti u minusu od 0,6 odsto, prognoza je vodećih instituta za ekonomska istraživanja. To je za 0,9 procentnih poena niže u odnosu na prolećnu prognozu. Ekonomisti sledeće godine očekuju rast od 1,3 odsto. 

"Najvažniji razlog je što se industrija i privatna potrošnja oporavljaju sporije nego što smo proletos očekivali", rekao je u četvrtak Oliver Holtemeler (Holtemöller), zamenik predsednika Instituta Lajbnic za ekonomska istraživanja Hale (IWH).

Pored IWH u izradi prognoze su učestvovali stručnjaci Instituta za ekonomska istraživanja Ifo, Instituta za svetsku privredu Kil i Instituta Lajbnic za ekonomska istraživanja Esen (RWI).

Snažan rast cena energenata prošle godine zaustavio je oporavak nakon pandemije, inflacija umanjuje kupovnu moć građana, a najnoviji rast kamata opterećuje građevinsku industriju, naveli su eksperti.

Raspoloženje u kompanijama se nedavno ponovo pogoršalo, čemu doprinosi i politička neizvesnost.

Ekonomisti su za narednu godinu snizili svoju prognozu za samo 0,2 procentna poena, na 1,3 odsto.

"U poslednje vreme plate su porasle zbog inflacije, cene energenata su pale, a izvoznici su veće troškove delom prebacili na kupce, tako da se kupovna moć oporavlja", navodi se u saopštenju.

Stručnjaci isto očekuju da će nezaposlenost ove godine umereno porasti, na 2,6 miliona ljudi, a za sledeću predviđaju blagi pad.

Predviđa se i smanjenje stope inflacije. Očekuje se da će ove godine ona zbirno iznositi 6,1 odsto, a sledeće pasti na 2,6 odsto. (kraj) dep/mk

Share: