Najveći svetski kreditor

13:18 14. 11. 2023. FoNet | Dušan Krunić

VILIJAMSBURG - U proteklih 20 godina Kina je uglavnom zemljama u razvoju pozajmila 1,34 triliona dolara, što je danas čini najvecim svetskim kreditorom, navodi se u studiji Istraživačke laboratorije Aid Data.

Podaci su dobijeni analizom skoro 21.000 kineskih projekata koji se odvijaju u 165 zemalja.

Pozajmnice su uglavnom date pod nepoznatim uslovima i gotovo su u potpunosti indirektno ili direktno povezane sa finansiranjem velikog kineskog projekta “Pojas i Put”.

Mnoge države uzimaju kredite i uspevaju da ih pretvore u profitabilna privredna rešenja, ali su neke nerazvijene zemlje, prema sličnoj studiji Asošijeted presa, poput Pakistana, Kenije, Zimbabvea, Laosa i Mongolije, značajno opterećene vraćanjem kineskog duga.

Na taj način im se odlivaju ogromne količine deviznih rezervi i prazne državne kase u kojima ne ostaje dovoljno sredstava za normalno funkcionisanje države.

Podaci pokazuju da mnoge zemlje odvajaju više od trećine ukupnih prihoda za otplatu duga, čiju polovinu čine pozajmnice iz Kine.

Zbog finansijskog ćorsokaka zajmova uzetih za izgradnju puteva, luka, rudnika i električnih centrala, Zimbabve i Šri Lanka nisu mogli da plaćaju ni kamate na dug Kini. (kraj) zvs/kru/dj

Share: