Srbija vratila zlato

15:20 20. 11. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Narodna banka Srbije (NBS) ubrzano je vratila sve zlato čuvano u inostranstvu i kupovinom na domaćem i stranom tržištu znatno uvećala zlatne fondove, pa su sa vrednošću od oko 2,3 milijarde evra domaće zlatne rezerve porasle dva i po puta u odnosu na 2012. godinu, podaci su NBS.

Slični trendovi su i u Holandiji, Austriji, Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji, a izuzetna tražnja za tim plemenitim metalom vlada u Nemačkoj, Kini i Sjedinjenim Američkim Državama, gde se zlato smatra jednim od najsigurnijih čuvara vrednosti među svim kategorijama investicija. Ekonomski analitičari kažu da to i ne treba da čudi, jer je zlato ključni element u jačanju ekonomske stabilnosti zemlje, ali i poručuju da je vreme da i naši građani razmisle o čuvanju i investiranju u plemenite metale, tvrdi se u saopštenju.

Navodi se da su bruto devizne rezerve NBS premašile rekordnih 22,5 milijardi evra i da zlato, kao deo strukture tih rezervi, u vreme globalnih kriza, nestabilnosti i inflacije, ima poseban značaj. (kraj) drp/ivt/dj

Ceo tekst dostupan je korisnicma FoNetovog servisa vesti.

Share: