Nema brze zelene tranzicije

20:26 19. 02. 2024. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Nafta će se, svidelo se to nekome ili ne, trošiti i ubuduće jer bez nafte nema ni zelene tranzicije, izjavio je generalni skertar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

On je za speecijalizovani portal Energija Balkana rekao da eksploatacija i prerada nafte razvijana ceo vek i da je potreban veoma dug period da se delovi potrošnje fosilnih goriva zamene nekim drugim energetnima.

"Sigurno je da će nafta biti ta koja će sprovesti civilizaciju kroz tranzitni period", ocenio je Mićović.

On je rekao da bi svi koji žure da se preko noći oslobode fosilnih goriva dugoročno mogli da shvate u kakvoj su zabludi jer će se uveriti da sav vetar, energija sunca ili mora ne mogu kao resurs nadomestiti ogromne količine energije koja se dobija iz "crnog zlata".

"Zbog toga priroitet proioriteta treba da bude ulaganje u infrastukrutu, u prenosnu i distibutivnu mrežu, u velika skladišta koja će akumulirati svu tu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora. Jer, proizvodnja je samo pola priče. A skladišta su vrlo važna, ako hoćemo da nas sutra ne boli glava kada se pojave manjkovi zelene energije”, upozorio je Mićović. (kraj) vip/bdr

Share: