Suživoti ljudi i medveda

12:13 03. 04. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pokrenulo je u jugozapadnoj Srbiji projekat “I mede i med, da uvedemo red” koji ima za cilj da spreči moguće štete koje rastuća populacija mrkog medveda uzrokuje u domaćinstvima, voćnjacima i pčelarstvu kao i da podrži razvoj eko-turizma promovisanjem prirodnih dobara koje odlikuju ovo područje.

Projekat se realizuje u Zlatiborskom okrugu i delu Raškog okruga gde se nalazi najveća populacija mrkog medveda. Pet domaćinstava najugroženijih pčelara će dobiti ograde dovoljno snažne da zaštite imovinu od medveda, a biće posađeno i 300 sadnica autohtonog voća kao izvor hrane za medvede, čime će i u praksi biti pokazano da postoje korisna rešenja zaštite kako za ljude tako i za mrke medvede.

Drugi vid podrške suživotu sa medvedima jesu obrazovne aktivnosti kao i razvoj eko-turizma u ovoj oblasti. 

Projekat su podržali EuroNatur, nemačka fondacija za zaštitu prirode i Deuter, nemačka kompanija za proizvodnju planinarske opreme.

Mrki medved je najveći mesojed u Srbiji sa 3 prisutne populacije: dinarsko-pindskom na zapadu, karpatskom na istoku i istočno-balkanskom na jugu zemlje. Zbog zakonske zaštite ove vrste i male gustine naseljenosti ljudi, broj mrkih medveda se polako povećava što usled nedostatka hrane dovodi do napada medveda na stoku, štete na voćnjacima i posebno na košnicama. (kraj) dep/mk

Share: