Hidroelektrana bez dozvole

20:11 29. 04. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

PODGORICA - Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je žalbu nevladine organizacije Resursni Arhus Centar u BiH, ukinuo presudu Vrhovnog suda Republike Srpske i osporio rešenje Ministarstva građevinarstva i ekologije RS, kojim je data ekološka dozvola za gradnju HE Buk Bijela, saopštila je Nataša Kovačević iz međunarodne organizacije "Bankwatch network".

"U obrazloženju se potvrđuje da u postupku obnavljanja ekološke dozvole 2018. godine investitor nije u roku dostavio potrebna dokumenta, te da je došlo do povrede učešća javnosti, pre svega prekograničnog učešća Crne Gore u postupku odobravanja Studije uticaja HE na životnu sredinu od 11. marta 2013. godine i izdavanja ekološke dozvole", navela je Kovačević na svom Fejsbuk profilu, prenosi RTCG.

"Ovim je izdata ekološka dozvola za HE Foča poništena i cijeli proces vraćen na početak, što očekujemo da se desi i za HE Buk Bijela obzirom da su obje ekološke dozvole dio uvezanog sistema i u Crnoj Gori objedinjenog prekograničnog procesa učešća javnosti, koji je u slučaju HE Foča ocijenjen kao pravno nedostatan." navodi Kovačević.  (kraj) is/bdr

Share: