Energija budućnosti

21:51 04. 06. 2024. FoNet | Dušan Krunić

LANKASTER - Plutajući fotonaponski paneli, koji pretvaraju termalnu u električnu energiju, mogli bi globalno da obezbede velike količine energije i takvom proizvodnjom doprinesu daljoj zaštiti čovekove sredine i značajnom smanjenju upotrebe fosilne energije u proizvodnji električne, ističe se u istraživanju britanskog Lankester univerziteta.

Dobijeni podaci, koji su prikupljenji analizom 68.000 jezera i velikih vodenih rezervoara širom sveta, ukazuju da bi plivajući paneli mogli da proizvedu više od 1300 teravat/časova električne energije, što je četvorostruko više od potražnje u Velikoj Britaniji, prenosi portal Nejčr voter.

Procene su urađene uz striktno poštovanje očuvanja životne sredine, zaštićenih jezerskih površina i uz poštovanje zahteva da plutajuće elektrane od velikih gradskih naselja ne budu udaljene više od deset kilometara.

Izračunavanja efikasnosti ovih energetskih izvora budućnosti su sprovedena tako da plutajući fotonalonski paneli ne pokrivaju više od 10 odsto vodenih površina jezera, uz maksimalnu površinsku zapreminu panela od 30 kvadratnih kilometara.

Postoje brojne prednosti postavljanja ovakvih panela na vodi u odnosu na panele locirane na zemlji, navodi jedan od autora studije Isten Vulvej.

Rezultati studije navode da bi mnoge zemlje, naročito na afričkom kontinentu, Karibima, Južnoj Americi i Centralnoj Aziji, mogle na ovaj način da zadovolje od 40 do 70 odsto svojih potreba za električnom energijom.

U Evropi, Finska bi mogla da putem plutajućih panela, koji konvertuju toplotu sunca u elektricitet, proizvede oko 17 odsto potrebne električne energije, Danska nešto više od sedam odsto, dok bi u Velikoj Britaniji ovakvom proizvodnjom čiste struje mogle da budu zadovoljene potrebe više od milion domaćinstava.

Globalni lideri u proizvodnji struje putem plutajućih fotonaponskih panela su Kina, Francuska, Indonezija, Indija i Japan.

Najveća instalacija na svetu koja proizvodi struju na ovakav način je Bahadla solar park u Indiji. (kraj) is/ivt/dk/mk

Share: