Partnerstvo o sirovinama

15:07 18. 06. 2024. FoNet | Anđelija Stojković

BRISEL - Portparolka Evropske komisije za unutrašnje tržište Johana Bernsel izjavila je danas za portal Juropijen Vestern Balkans (European Western Balkans), povodom navoda o mogućem otvaranju rudnika litijuma u Srbiji uz uključivanje Evropske unije (EU), da EU ostaje posvećena ulasku u strateško partnerstvo o kritičnim sirovinama sa Srbijom.

Johana Bernsel je ukazala da su 23. septembra 2023. godine potpredsednik Evropske komisije Maroš Ševčovič i predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisali Pismo o namerama o radu u pravcu uspostavljanja strateškog partnerstva u oblasti kritičnih sirovina i lanaca vrednosti električnih automobila, "uključujući materijale, baterije, proizvodnju i reciklažu".

Ona je navela da dijalog o strateškom partnerstvu EU i Srbije u domenu kritičnih sirovina i baterija "predstavlja važan korak u pravcu uspostavljanja održivog i konkurentnog ekosistema e-mobilnosti u Srbiji".

Na zvaničnom portalu Evropske komisije navedeno je da su države sa kojima EU ima strateško partnerstvo u navedenoj oblasti, između ostalih, Argentina, Kongo, Kina, Kazahstan. (kraj) vem/and/bdr

Share: