O dinaru u diljalogu, ne sa CKB

18:09 01. 02. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Pitanje korišćenja dinara na Kosovu mora se rešavati isključivo u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, na postojećem nivou, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS) i naglasila kako ne može biti reči o dogovoru "takozvane centralne banke Kosova sa NBS".

Odgovarajući na pitanja, postavljena na internet stranici NBS o najnovijim jednostranim merama vlasti u Prištini kojima se sprečava unos i korišćenje srpskog dinara na Kosovu i Metohiji za gotovinske transakcije, NBS najavljuje da će u saradnji sa ostalim državnim institucijama preduzimati sve potrebne mere, vodeći računa o interesima građana Srbije koji žive na Kosovu i Metohiji i posledicama koje primena Uredbe može imati po njihov opstanak.

"Podsećamo da privremene institucije samouprave na Kosovu i Metohiji ni u kom slučaju nisu ovlašćene da proklamuju evro, niti bilo koju drugu stranu valutu jedinom dozvoljenom valutom na području Kosova i Metohije, niti evro može da predstavlja legalno sredstvo plaćanja na Kosovu i Metohiji", dodaje NBS. (kraj)vip/ivt/mk

Share: