Kamate možda niže pre leta

22:33 08. 03. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Evropska centralna banka (ECB) je po izbijanju rata u Ukrajini i energetske krize zbog kojih se inflacija razmahala uporno povećavala svoje glavne kamatne stope. Prošle godine kamate su stale, a sada se bliži i snižavanje.

Predsednik Bundesbanke Joahim Nagel (Joachim) sada ocenjuje da kamate mogu naniže i brže nego što se očekivalo.

"Reći ću ovako - raste verovatnoća da ćemo možda još pre letnje pauze imati obaranje kamata", rekao je Nagel (Joachim) u petak za podkast Table Today. Istakao je da još sve zavisi od podataka, ali i da su se izgledi za relaksaciju monetarne politike svakako povećali.

Savet ECB, čiji je član kao predsednik nemačke centralne banke i Nagel, u četvrtak nije korigovao naniže svoje glavne kamatne stope, uprkos bržem smirivanju cena.

Najvažnija kamatna stopa za snabdevanje komercijalnih banaka svežim novcem ostala je 4,5 odsto. Kamatu koju banke dobijaju na depozite kod ECB članovi Saveta zadržali su na četiri odsto.

Predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) najavila je moguću promenu kursa za sednicu 6. juna.

"Bez sumnje nam treba više parametara i podataka, u aprilu ćemo znati malo više, a u junu znatno više", rekla je Lagardova.

U julu 2022. zbog tadašnje rekordne inflacije ECB je stavila tačku na godine nultih i negativnih kamatnih stopa. Članovi saveta su od tada 10 puta zaredom povećali stope.

Kad su krediti skuplji, koče potražnju i zauzdavaju visoke stope inflacije. S druge strane, skupo finansiranje opterećuje privredu i privatne investitore. Zbog konjunkture koja slabi sve su češći zahtevi da se kamate ponovo obore.

Uz to, stopa inflacije i u evrozoni i u Nemačkoj u poslednje vreme ide naniže. Sveže prognoze ECB kažu da će se sledeće godine ostvariti njen cilj da inflacija bude oko dva odsto.

Nagel je ipak upozorio da "se ne pada prerano u euforiju da se priča s inflacijom završila". (kraj) dep/mk

Share: